Рукшинська сільська об'єднана територіальна громада

Чернівецька область, Дністровський район

Значна кількість грошей у об'єднаних громадах на депозитах, - Кабмін

Дата: 20.03.2017 12:52
Кількість переглядів: 541

Фото без опису

Громади нині не чекають допомоги з боку держави, а намагаються вирішувати проблеми самотужки. Сам факт цього є позитивним. Адже це є свідченням зміни філософії розвитку громад: з «держава повинна дати» вони переходять на «що я можу зробити, щоб забезпечити свою громаду, не чекаючи, поки держава щось дасть».

Але держава за концепцією розвитку місцевого самоврядування гарантувала всім об’єднаним громадам п’ять років фінансової стабільності. Тобто обіцяла 5 років стовідсотково покривати делеговані повноваження. Перший рік дотрималась цього, але нині виходить, що держава повноваження віддала, але грошей громадам дала тільки на 80%. Чому? Бо в Кабміні порахували, що значна кількість грошей у громадах на депозитах, тому вони зайві.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Корупція у бюджетній сфері з центру перемістилася на місця: депутатів і громади людям слід жорстко контролювати, - думка

"Лише через три об'єднаних громади у села Хотинщини зайшло 40 мільйонів! Цей результат – заслуга держави", - Максим Бурбак

Бурбак нагадав Гройсману про потребу дофінансувати медицину й освіту в об'єднаних громадах

Виходить так, що держава спочатку всіляко сприяла децентралізації, тільки люди чомусь її не хотіли. А коли люди захотіли – почала призупиняти потяг до децентралізації: не стовідсотково виплачують субвенції, не приймають законодавчі акти, які би пришвидшили процес децентралізації. Інакше кажучи, держава не зовсім готова віддавати левову частку повноважень, а разом з ними, коштів, відтягуючи завершення цього процесу. І якби вчасно ухвалювали ті законодавчі акти, яких потребує суспільство, ми могли би давно сформувати базовий рівень об’єднаних громад, вважає регіональний консультант з правових питань у Чернівецькій області Ольга Чепель.

 Джерело: https://pogliad.ua/


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь