Рукшинська сільська об'єднана територіальна громада

Чернівецька область, Дністровський район

29 серпня - Горіховий, або Хлібний Спас

Дата: 29.08.2019 10:05
Кількість переглядів: 397

Горіховий, або Хлібний Спас відзначають 29 серпня. У цей день прийнято святити горіхи і хліб і робити заготівки на зиму. Це фінальне свято з низки літніх Спасів, які присвячені вшануванню Бога, збору врожаю, заготівель на зиму і вдячності природи за дари.
Горіховий Спас: історія
29 серпня православні християни відзначають перенесення з Едеси до Константинополя Нерукотворного образу Ісуса Христа. За переказами, Ісус Христос вмився водою, а обличчя витер лляним полотном, на якому закарбувався його лик — нерукотворний образ Спасителя. За допомогою цього полотна від смертельної хвороби вилікувався правитель Едесси Авгарю.
До кінця літа дозрівають лісові та грецькі горіхи. Їх збирали і святили в церкві, після чого частину вживали в їжу, а іншу частину запасали на зиму.
Ще одна назва — Хлібний Спас — день отримав на честь закінчення жнив, початку посіву та випікання першого хліба із зерна нового врожаю.
Горіховий Спас: традиції
29 серпня предки випікали хліб, збирали зрілі горіхи і продавали на ярмарках лляні полотна. Відзначали Горіховий Спас без розмаху, на відміну від Яблучного і Медового. У цей день люди намагалися зробити частину заготівок на зиму.
На Горіховий Спас з полів прибирали жито і пшеницю. А господині ткали полотна, щоб забезпечити свої сім'ї одягом. В обідній час святили хліб, пироги і горіхи.
Ввечері було прийнято сідати за стіл. Подавати прийнято було настоянку на основі волоських горіхів, а також хліб і пироги. Закінчували день миттям в лазні.
Горіховий Спас: прикмети
Якщо в цей день пройде дощ з грозою — осінь буде теплою.
Якщо багато горіхів в цьому році, буде багато хліба в майбутньому.
Якщо журавель відлетить до третього Спаса, то на Покров буде морозно.
З Горіховим Спасом!

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь