Рукшинська сільська об'єднана територіальна громада

Чернівецька область, Дністровський район

На Буковині встановлять найбільшу некомерційну сонячну електростанцію в країні

Дата: 13.01.2017 16:40
Кількість переглядів: 638

Фото без описуВелика школа у центрі  громади – селі Рукшин – чи не єдина споруда, яка не потребує реконструкції.  За допомогою навчального закладу в Рукшинській ОТГ вирішили втілити амбітний проект  – встановити на даху сонячну електростанцію. Коли проект реалізується – це буде найбільша некомерційна альтернативна електростанція в країні.

Микола Довганюк, керівник компанії «Клімат-монтаж»:  Це 600 панелей, які будуть розміщуватись на даху школи. Така станція генеруватиме майже 200 тисяч кіловат годин електроенергії в рік, що при теперішньому тарифі буде заощаджувати громаді півмільйона гривень на рік. Цікавим моментом є юридичний аспект – вже є в країні прецеденти про можливість домовленості Обленерго про використання їхньої електромережі в якості трафіку альтернативної електроенергії до інших об’єктів нашої ОТГ. Можна використовувати як опалення, гарячу воду.

Завдяки тому, що проект інвестуватиметься Німецьким фондом, він окупиться швидко – за рік,  кажуть фахівці. Цікаво й те, що громада зможе орендувати мережі Обленерго для використання альтернативної електроенергії й для інших своїх об’єктів. Щоб втілювати подібні грантові проекти у громаді постійно навчають фахівців та ретельно планують бюджет.

Нагадаємо, у листопаді проект використання сонячної енергії підготували у Рукшині Хотинського району й подали його на розгляд Німецькому товариству міжнародного співробітництва (GIZ).

Джерело:acc.cv.ua


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь