Рукшинська сільська об'єднана територіальна громада

Чернівецька область, Дністровський район

Пільги з плати за землю

Дата: 03.04.2019 16:37
Кількість переглядів: 406

Головне управління ДФС  повідомляє, що відповідно до пункту 287.2 статті 287 Податкового кодексу України (далі - ПКУ) облік фізичних осіб – платників податку і нарахування відповідних сум проводяться контролюючими органами за місцем знаходження земельної ділянки щороку до 1 травня(в 2019 році в зв’язку з тим, що з 27 квітня дo 01 травня вихідні дні, нарахування земельного податку буде проведено не пізніше 26 квітня).

При цьому, пунктом 281.1 статті 281 ПКУ визначено перелік категорій фізичних осіб – власників земельних ділянок, які звільняються від сплати земельного податку. До таких категорій відносяться, зокрема, інваліди першої і другої групи, фізичні особи, які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років, пенсіонери (за віком), ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», фізичні особи, визнані законом особами, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

З 1 січня 2019 року звільнення від сплати податку, передбачене для відповідної категорії фізичних осіб на земельні ділянки за кожним видом використання у межах граничних норм. А саме:

  • для ведення особистого селянського господарства – у розмірі не більш як 2 гектари; 
  • для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка):
  • у селах – не більш як 0,25 гектара,
  • в селищах – не більш як 0,15 гектара,
  • в містах – не більш як 0,10 гектара; 
  • для індивідуального дачного будівництва – не більш як 0,10 гектара; 
  • для будівництва індивідуальних гаражів – не більш як 0,01 гектара; 
  • для ведення садівництва – не більш як 0,12 гектара.

Крім того п. 281.4 ст. 281 ПКУ передбачено, якщо фізична особа, яка звільнена від сплати податку, має у власності декілька земельних ділянок одного виду використання, то така особа до 01 травня поточного року подає письмову заяву у довільній формі до контролюючого органу за місцем знаходження земельної ділянки про самостійне обрання/зміну земельної ділянки для застосування пільги.

Пільга починає застосовуватися до обраної земельної ділянки з базового податкового (звітного) періоду, у якому подано таку заяву.

Тобто, якщо у встановлений термін (у 2019 році – до 26 квітняфізична особа не подала до контролюючого органу відповідну заяву, то у поточному році будуть оподатковуватись усі земельні ділянки, які є у власності, крім земельної ділянки, на яку подано заяву у попередніх роках.

Якщо заява подана після 1 травня поточного року, то пільга починає застосовуватись до обраних земельних ділянок з наступного податкового (базового) періоду.

Для отримання консультацій щодо порядку сплати земельного  податку та підтвердження пільг  громадяни можуть звертатися до  фіскальної служби свого регіону (для жителів Усть-Путильської ОТГ – це Вижницька ДФС).

Джерело інформації: ГУ ДФС

Підготовлено в рамках проекту «Різні громади – спільні рішення  для економічного зростання», фінансується Європейським Союзом  та реалізується в рамках ініціативи «Мери за економічне зростання»  Глибоцькою селищною радою спільно та Асоціацією органів місцевого самоврядування Чернівецької області «Агенція розвитку громад Буковини»


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь